preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

PARLAMENT  MLADIH GRADA ZAGREBA

 

       Dana 2.ožujka 2009.  održana je prva osnivačka skupština Parlamenta mladih grada Zagreba  na kojoj su  trideset i tri zastupnika iz pet srednjih škola i dva učenička doma grada Zagreba svečano prisegnula i jednoglasno usvojila Statut. Istog dana, samo nekoliko sati prije, konstituirala se udruga Parlament mladih grada Zagreba (PMZG )u čijem je Statutu pod člankom 7. , Djelatnosti i ciljevi udruge, navedeno , cit.:“organiziranje rada svojih sekcija, klubova, parlamenta mladih – neformalne mreže predstavnika učenika srednjih škola i đačkih domova s područja grada Zagreba“.

       Nakon izbora predsjednika i članova mandatne komisije, za predsjednicu Parlamenta  jednoglasno je izabrana  Nikolija Karadakić iz Treće ekonomske škole, a potpredsjedničku dužnost   je, na prijedlog Parlamenta,  prihvatio Fran Kezele iz Trgovačke škole.

       Zapisnik je vodila učenica Valentina Kosec iz učeničkog doma Maksimir ujedno i polaznica naše škole.

       Sama ideja o potrebi osnivanja Parlamenta mladih grada Zagreba stara je već pet godina kada su  učenici naše škole zajedno s ravnateljem Mirkom Kožulom, prof. i  profesoricom Ankicom Greger Jukić  pozvani  kao gosti na  redovnu sjednicu  Saveza Parlamenata mladih Republike Hrvatske u Slavonskom Brodu gdje se pokazao interes i želja za zajedničkom suradnjom među mladima diljem Hrvatske. Međutim, za razliku od drugih gradova, problem osnivanja Parlamenta u Zagrebu pojavio se odmah na početku,  a to je :“ Kako povezati mnogobrojne  škole i potaknutu zajedničku suradnju te odrediti sjedište Parlamenta?“Kako s  istim entuzijazmom prenijeti ideju učenicima, profesorima drugih škola o aktivnom sudjelovanju mladih u lokalnoj zajednici  i pravo sudjelovanja predstavnika mladih na  sjednicama Gradskog poglavarstva, a da se čovjek grohotom ne nasmije i kaže: „ Jeste li Vi ludi, zbunjeni ili nemate pametnijeg posla?!“

       Stoga  smo krenuli  oprezno i sigurno, kucajući na vrata najbližih škola poput  Trgovačke škole, Treće gimnazije, Prehrambeno-tehnološke škole, Veterinarske škole,Treće ekonomskeškole,domova Maksimir i Dore Pejačević.

       Sumnja se pokazala nepotrebnom  jer  su  sva vrata bila otvorena čekajući  inicijativu mladih koji mogu i žele zajedno oblikovati  demokratsko društvo.

       Važno je spomenuti  kako  mnogi nisu bili upoznati s činjenicom da je Republika  Hrvatska rezolucijom 237/1992 usvojila Povelju o sudjelovanju mladih u lokalnom društvenom životu koja kaže  „ …općine i ostale teritorijalne jedinice omogućit će adekvatne institucionalne uvjete za sudjelovanje mladih u donošenju odluka i raspravama o problemima od njihova interesa ,…“

       Ova povelja pruža dobre pretpostavke za definiranje strategija rada s mladima, dobar je temelj za njihovo aktivno sudjelovanje u životu društvene zajednice, a njezina primjena treba se prilagoditi objektivnom stanju u kojem mladi žive.

       I, što je uopće  Parlament mladih?!

       Parlament mladih je prikladan institucionalni oblik rada  mladih /s mladima  kojemu je glavni cilj intenziviranje suradnje između učenika osnovnih i srednjih škola, studenata visokoškolskih ustanova iopćenito mladih ljudi s jedne strane, nevladinih udruga s druge strane i tijela gradske uprave i samouprave -s treće strane, kako bi se ostvario cilj-uključivanje mladih u poslove zajednice i povećanje njihova utjecaja u procesu donošenja odluka.

       Do sada, u ovih 18 mjeseci, iza sebe imamo uspješno realizirana 4 projekta:

  • „Demokratizacija odnosa u školi“,  24.04.2009. i 16.04.2010 ( na jedan dan razmijenili uloge s profesorima i osobljem škole)
  •  
  •  „Vršnjačka pomoć“,1.6.2009. u kojem smo sakupljali nama nepotrebne stvari i dostavljali ih djeci kojima su te stvari potrebne te sakupili dobrovoljni prilog za učenika Stjepana Urbančića, žrtvu uličnog nasilja koji se  uspješno oporavlja
  •  
  •  „Zdravi stilovi života“- organizirali smo maraton na Maksimiru gdje smo htjeli pokazati mladima da mogu kvalitetno provoditi vrijeme u prirodi bez interneta 17.10.200

 

  • Razmjena mladih srednjoškolaca Sarajevo- Slavonski Brod-Zagreb

18.12.-20.12.2009. (na tri dana ugostili smo učenike iz Srednje škole Sarajevo te smo kroz sportska natjecanja, debate na temu maloljetničke delikvencije upoznali sličnosti i različitosti kultura među vršnjacima

24.04.-26.04.2010. Zagreb-Slavonski Brod-Sarajevo (uzvratan posjet Srednjoj ekonomskoj školi Sarajevo te sudjelovanje na Danima aktivizma mladih)

Projekti

 

 


Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


TražilicaPitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju